Korte Geschiedenis
De Heidewachtel is één van de verschijningsvormen van de Spioen, het bruinbonte langharige jachthondje, dat al in de Middeleeuwen in West Europa voorkwam. Deze honden stonden ook wel bekend als ''vogelhonden'' . Ze werden gebruikt om het wild op te drijven, zodat er met jachtvogels op gejaagd kon worden. Ook stonden deze honden voor, dat wil zeggen dat ze door doodstil te blijven staan, de jager het wild aanwezen.
In het begin van de twintigste eeuw trof boswachter Edmund Lüns op boerderijen in Münsterland en het aangrenzende gebied in Nederland nog afstammelingen van die vroegere vogelhonden aan. Hij voegde de verschillende foklijnen samen tot het ras dat we nu in Nederland als de Heidewachtel en in Duitsland als de Kleine Münsterländer kennen.
In Engelstalige gebieden kent men de Heidewachtel onder de naam Small Münsterländer.
Verschijning
De Heidewachtel is een middelgrote hond met een schofthoogte tussen de 50 en 56 cm. Het is een krachtige, elegante verschijning. De kleur is bruin-wit of bruin- schimmel en de vacht is halflang, met franje aan de oren en de poten en een fraaie vlag aan de staart. Het hoofd straalt adel uit. De oren zijn hoog aangezet en de neus is egaal bruin. Lichaam en rug zijn sterk. In actie wordt de staart in een lichte boog omhoog gedragen; een krulstaart is ongewenst.
Als hond heeft de Heidewachtel nog meer taken behalve het jagen namelijk erf en goed bewaken. Veel verder dan hard blaffen gaat dat bewaken echter niet; eenmaal binnen wordt een inbreker even hartelijk begroet als een goede bekende! De volwassen Heidewachtel is een vriendelijke hond, die lief is voor kinderen. Als hij voldoende beweging en afleiding krijgt, neemt de hond in huis weinig plaats in. Natuurlijk heeft ook de Heidewachtel behoefte aan een eigen plek, waar hij kan liggen en waar kinderen hem met rust moeten laten.
Opvoeding
De hond is een roedeldier, dat wil zeggen dat hij bij voorkeur in een groep leeft. Daarom is de hond het huisdier om in een gezin mee te draaien. Een roedel functioneert alleen goed, als de onderlinge rangorde duidelijk is. Dat betekent dat de hond in het huishouden onder aan de ladder moet staan. In hondentaal mag een ranghogere namelijk een ranglagere met de tanden op de plaats zetten; een gedrag dat wij niet accepteren van onze hond. De hond zal het meest hechten aan de persoon die zich opstelt als roedelleider. Een leider die zich krachtig opstelt kan een onzekere hond meer zelfvertrouwen geven. Een leider die zich weifelend gedraagt, kan problemen krijgen met een dominante hond, omdat die hond dan zal proberen de leider van de groep te worden.
Socialisatie
Om een goed gesocialiseerde hond te krijgen, is het verstandig de hond op zeer jonge leeftijd in zoveel mogelijk verschillende situaties te brengen. Om sociaal gedrag t.o.v. soortgenoten te ontwikkelen, is omgang met andere honden belangrijk. Ook moet de hond met andere huisdieren leren omgaan om te leren waar wel en niet achteraan gejaagd mag worden.
Om moeilijkheden in de toekomst te vermijden, moet de hond wel vroeg kennismaken met wild. Daarnaast moet de jonge hond wennen aan de drukke, lawaaierige maatschappij, waarin wij leven. Het is een goed idee om de pup mee te nemen in de bus, de trein, naar het winkelcentrum of de markt.
De Heidewachtel als jachthond
Hij werkt - in jagerstermen - zowel voor als na het schot. De hond zoekt het wild op door met opgeheven kop een veld af te zoeken tot hij verwaaiïng krijgt, waarna hij tot voorstaan komt. Als de jager geschoten heeft, zoekt de hond het gevallen wild op en apporteert het keurig. De Heidewachtel gaat goed te water en zoekt prima in de dichte dekking.
De Heidewachtel is gefokt als allround jachthond, door kenners geliefd om zijn doorzettingsvermogen en intelligentie. Hij kan het in de praktijk met succes opnemen tegen andere jachthondenrassen zoals de Retriever en de Engelse staande jachthonden.
Zoals gezegd is de Heidewachtel jachthond. Dat betekent dat hij ook bij de dagelijkse wandelingen zijn neus veel gebruikt en sporen uitwerkt. Zijn jachtpassie en enthousiasme kunnen daarom weleens voor problemen zorgen.
Ook een Heidewachtel zal regelmatig uitproberen waar de grenzen liggen. Hij zal af en toe eigenzinnig zijn opdrachten op een andere dan de gewenste manier uitvoeren, omdat hij het beter denkt te weten. Voor de ware liefhebber vormen deze karaktertrekjes juist één van de charmes van het ras.
Werken
De Heidewachtel is een energieke hond, die gezien zijn achtergrond en aard veel beweging en afwisseling nodig heeft. Drie maal per dag het zelfde rondje in het plaatselijke park is voor deze leergierige hond onvoldoende.
Niet iedereen bevindt zich in de situatie dat er met de hond gejaagd kan worden. Dat kan gecompenseerd worden door op een andere wijze met de hond bezig te zijn. Met de veelzijdige Heidewachtel zijn er vele mogelijkheden op het gebied van "plaatsvervangend werk",. Dit kan al op een zeer jonge leeftijd, door mee te doen met een beginnersgroep bij de jachttraining of door het volgen van een puppycursus. In groepsverband leren de pups de basisbeginselen van de gehoorzaamheid.
Daarbij krijgen ze de gelegenheid om veel met elkaar te spelen, zodat de hond goed socialiseert. Daarna kan men gaan oefenen voor veldwedstrijden en jachthondenproeven.
Maurice Coenen & Peggy Dautzenberg